19 Şubat 2013 Salı

SARAY BÖREĞİ


Malzemeler
  • 500 GR UN (3,5 SU BARDAĞI )
  • 2 ADET YUMURTA
  • 25 GR. MAYA
  • 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • 2 TATLI KAŞIĞI TOZ ŞEKER
  • 150 GR. MARGARİN (5 YEMEK KAŞIĞI)
  • (HAMURUN İÇİNE):
  • 1 ÇAY KAŞIĞI MAHLEP200 GR.
  • HAŞLANMIŞ ISPANAK (PEYNİR, KIYMA, PATATES İLE YAPILABİLİR)
  • 200 GR. MARGARİN (6,5 YEMEK KAŞIĞI)
  • (HAMURUN TURU İÇİN):
  • 2 ADET YUMURTA İÇİNE VE ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN
  • 1 ADET KURU SOĞAN
  • 1 SU BARDAĞI BARDAK ILIK SU
Tarif
  • UNUN ORTASI HAVUZ ŞEKLİNDE AÇILIR.
  • MARGARİN, TUZ, TOZ ŞEKER, YUMURTA, MAHLEP VE MAYA HAVUZDA KARIŞTIRILIR.
  • KARIŞIMA SU İLAVE EDİLEREK BÜTÜN MAYALI HAMURLAR GİBİ ELE YAPIŞACAK KIVAMDA.
  • YOĞRULUR.
  • HAMURUN ALTINA UN SERPİLEREK BEZE HALİNE GETİRİLİR VE 10 DAKİKA DİNLENDİRİLİR.
  • BEZENİN ORTASINA ARTI ŞEKLİNDE BIÇAKLA VURULUR.
  • 200 GR. MARGARİN HAMURUN ORTASINA KONULUP MERDANE İLE YAKLAŞIK YARIM SANTİM KALINLIĞINDA 5040 BOYUTUNDA DİKDÖRTGEN ŞEKLİNDE AÇILIR VE 1 TUR VERİLİR.
  • AÇILIRKEN HAMURU HER BİR TEZGAHTAN KALDIRMADA TEZGAH VE HAMUR UNLANIR.
  • BİR TUR VERMEK ÇİĞ BÖREK KATLAMASI GİBİ HAMURUN KATLANMASINA DENMEKTEDİR.
  • HAMURU AÇARKEN YIRTILMAMASINA DİKKAT EDİLMELİ.
  • HAMURUN ORTASINA YAĞ KONDUĞUNDA BEZELERİN KULAKLARINDAN İYİCE ÇEKİLEREK YAĞ KAPATILMALI Kİ, YAĞ BÜTÜN HAMURA YAYILABİLSİN.
  • HAMUR TEKRAR 10 DAKİKA DİNLENDİRİLİR.
  • 2. TUR YARIM VERİLİR.
  • YANİ YAKLAŞIK YARIM SANTİM KALINLIĞINDA DİKDÖRTGEN ŞEKLİNDE AÇILAN HAMUR ORTADAN İKİYE KATLANIR VE SONRA DÖRTE KATLANIR.
  • HAMUR YARIM SANTİMDEN İNCE OLARAK DİKDÖRTGEN ŞEKLİNDE AÇILIR.
  • AÇILAN HAMURUN UZUN KENARINA BOYLU BOYUNCA SOĞUK HARCI KONUR
  • ISPANAKTAN SONRA YAKLAŞIK 5-6 CM. YUMURTA SARISI SÜRÜLÜR.
  • HAMUR RULA ŞEKLİNDE YUMURTA SARISI SINIRI BİTENE KADAR SARILIR VE BOYLU BOYUNCA BIÇAKLA KESİLİR.
  • HAMUR BİTENE KADAR BU İŞLEM TEKRARLANIR.
  • BÜYÜK FIRIN TEPSİSİNDEN YAKLAŞIK 10 CM. KISA OLARAK RULOLAR KESİLİR. TEPSİNİN İÇİNDE RULOLAR TEPSİ BOYUNDA YUVARLATILIP ÜZERİNE BASTIRILIR. RULOLAR 1 CM. ARALIKLARLA DİZİLİR.
  • ÜZERLERİNE YUMURTA SARISI SÜRÜLÜR.
  • BİR BIÇAKLA 10 CM ARALIKLA RULOLAR ENLEMESİNE ÇİZDİRİLİR, ÜZERİNE HAŞHAŞ, SUSAM, VS. ATILABİLİR.
  • ÖNCEDEN 170 C DERECE ISITILMIŞ FIRINDA 20-25 DAKİKA PİŞİRİLİR.

0 yorum:

Yorum Gönder